Η αθόρυβη πτήση της κουκουβάγιας
Ακόμα και μεγάλες, σε μέγεθος, κουκουβάγιες καταφέρνουν να πετάξουν σχεδόν σιωπηλά ανάμεσα στη βλάστηση. Πως το κάνουν αυτό; Το μυστικό της «αθόρυβης» πτήσης βρίσκεται στο σχήμα των φτερών τους.
Οι κουκουβάγιες είναι εντυπωσιακά πτηνά γοητεύουν με τους θρύλους που τις συνδέουν αλλά και από την ανατομία τους (μεγάλα μάτια, περιστρεφόμενο κεφάλι). Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι εφορμούν στο θήραμα τους σχεδόν αθόρυβα. Το BBC Earth για να δείξει πόσο εντυπωσιακό είναι αυτό, δημιούργησε ένα πείραμα που συγκρίνει την πτήση μιας τυτώ με αυτή ενός περιστεριού και ενός πετρίτη (γερακιού).
Εξοπλισμένοι με κάμερα αργής κίνησης, τα πουλιά εμφανίζονται να ακολουθούν ένα μονοπάτι στο στούντιο εξοπλισμένο με έξι υπερευαίσθητα μικρόφωνα. Η κουκουβάγια δεν παράγει σχεδόν κανένα ήχο, ενώ το περιστέρι και ο πετρίτης καταγράφουν έντονο θόρυβο.
Οι κουκουβάγιες είναι σε θέση να πετούν τόσο αθόρυβα για ένα συνδυασμό λόγων, λέει ο Scott Weidensaul, ένας εμπειρογνώμονας κουκουβάγιας και συντάκτης στο Audubon. Τα φτερά της κουκουβάγιας έχουν ένα εμπρόσθιο άκρο με σχήμα χτένας και μια άκρη με ένα περιθώριο. Οι τεράστιες φτερούγες μιας κουκουβάγιας, σε σχέση με το μέγεθος του σώματος, παρέχουν επίσης μεγαλύτερη ανύψωση και της επιτρέπουν να πετάει αργά.
Οι πετρίτες, από την άλλη πλευρά, έχουν εξελίξει σχεδόν την αντίθετη στρατηγική πτήσης. Τα φτερά τους είναι γωνιακά και πιο αεροδυναμικά, επιτρέποντάς τους να βουτήξουν με υψηλές ταχύτητες. Κάνουν σημαντικό θόρυβο, καθώς πετούν μέχρι και με 390Km/h (maximum στα ενήλικα), αλλά αυτό δεν έχει σημασία αφού είναι ταχύτερα από το θήραμά τους.
Βίντεο με το πείραμα του BBC Earth
Δεν έχουν όμως όλα τα είδη κουκουβάγιας την ίδια ευκολία να πετούν αθόρυβα όπως η Τυτώ. «Όσο πιο νυκτόβιο είναι το είδος της κουκουβάγιας, τόσο πιο εξαρτημένο είναι στη σιωπηρή πτήση», λέει ο Weidensaul. Και γι ‘αυτό η Τυτώ είναι ένα ιδιαίτερα καλό μοντέλο για τους μηχανικούς. Προκειμένου να καταστούν οι ανεμογεννήτριες, οι ανεμιστήρες ηλεκτρονικών υπολογιστών και τα αεροπλάνα αποτελεσματικότερα, οι ερευνητές έχουν αρχίσει να τα διαμορφώνουν σαν φτερά από κουκουβάγια.
Πληροφορίες -Πηγές:
05/09/2017 http://www.audubon.org/news/how-do-barn-owls-fly-so-silently
05/09/2017 http://www.audubon.org/news/the-silent-flight-owls-explained