Αείλανθος ο υψηλότατος, Βρωμούσα (Ailanthus altissima)

Αΐλανθος, Βρωμοκαρυδιά, Βρωμόδεντρο.
Ένα φυτό που προέρχεται από Β. και Κ. Κίνα, Ταϊβάν, Β. Κορέα αλλά μετά την μεταφορά του εξαπλώνεται σε πολλές γωνιές του πλανήτη. Όπως προδίδει και η κοινή του ονομασία το φυτό αναδίδει δυσάρεστη οσμή.
Ο αείλανθος, λοιπόν, είναι ένα ξενικό, εισβάλλον, χωροκατακτητικό είδος φυτού. Αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη ακόμα και σε πολύ φτωχά. Δείχνει μεγάλη ανθεκτικότητα και στις χαμηλές αλλά και σε υψηλές θερμοκρασίες, κυρίως λόγο των ικανοποιητικών ποσοτήτων νερού που μπορεί να αποθηκεύσει στις ρίζες του. Το ριζικό σύστημα του είδους είναι επιθετικό και μπορεί να προκαλέσει, με την ανάπτυξη του, υλικές ζημιές σε σωληνώσεις, θεμελιώσεις, καλωδιώσεις, αποχετεύσεις, κ.α..
Πολλαπλασιάζεται εύκολα είτε με μοσχεύματα είτε με τους σπόρους του οι οποίοι λόγω του σχήματος τους μπορούν (με την βοήθεια του ανέμου) να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις. Επίσης, παράγει κάποιες τοξικές ουσίες (κουασσινοειδή) οι οποίες παρεμποδίζουν την ανάπτυξη άλλων φυτικών ειδών στην περιοχή. Όλοι αυτοί οι μηχανισμοί βοηθούν την γρήγορη ανάπτυξη και τελικά στην κυριαρχία του είδους.
Ιστορία του Αείλανθου στην Ελλάδα: Το φυτό αυτό μεταφέρθηκε, μεταξύ άλλων, το ~1850 στην Αθήνα ως καλλωπιστικό από τον Βασιλιά Όθωνα για να κοσμήσει τον τότε Βασιλικό Κήπο (Εθνικό Κήπο).
Στο αστικό πράσινο έχει δημιουργήσει αρκετούς πονοκεφάλους στις διευθύνσεις πρασίνου των Δήμων, με την ταχύτητα εξάπλωσης του παρόλα αυτά ακόμα και οι εισβολείς φαίνεται να έχουν και κάποιο θετικό στοιχείο αφού έχει διαπιστωθεί ότι έχει μεγαλύτερη ικανότητα απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα από το μέσο δέντρο και απελευθερώνει περισσότερο οξυγόνο. Αυτό βέβαια σε οικοτόπους του νησιού μας δε φαίνεται να έχει και πολύ μεγάλη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι ίσως είναι ο λόγος περιορισμού άλλων ενδημικών φυτικών ειδών.
Πηγές-Πληροφορίες:
Φωτογραφία: Ιωάννης Γκαλιούρης