Η Πίννα (Pinna nobilis) και οι κίνδυνοι που διατρέχει
![](https://www.lemnosnature.gr/wp-content/uploads/2019/10/diver.jpg)
Η γνωστή μας πίννα είναι το μεγαλύτερο δίθυρο στην Ευρώπη, αφού το μήκος της μπορεί να φτάσει τα 1,20 μέτρα. Είναι ένα είδος που εντοπίζεται στον πυθμένα της θάλασσας σε βάθος απο 0,50 -60 μέτρα μέσα ή κοντά σε λιβάδια Ποσειδωνίας. Δεν μετακινείται, είναι σταθερή στη θέση της σαν «καρφωμένη» στον πυθμένα και τρέφεται φιλτράροντας το νερό, συμβάλλοντας και αυτή (όπως και τα λιβάδια Ποσειδωνίας) στην διατήρηση της καθαρότητας των παράκτιων νερών. Η Πίννα μπορεί να φτάσει τα 20 χρόνια ζωής ενώ αναπαράγεται μόνο μια φορά το χρόνο (προς το τέλος του καλοκαιριού).
Το παράσιτο που αφανίζει τους πληθυσμούς της Πίννας στη Μεσόγειο
Το 2016 στις ακτές της Ισπανίας εμφανίζεται σε το παράσιτο Hoplosporidum pinnae και αφανίζει μεγάλους πληθυσμούς πίννας στη Δυτική Μεσόγειο. Το γεγονός ότι πιθανόν προέρχεται από την εισβολή κάποιου ξενικού είδους που το μετέφερε στα μεσογειακά ύδατα είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφού η πίννα δεν γνωρίζει αυτόν το κίνδυνο και είναι πλήρως εκτεθειμένη στα φονικά του αποτελέσματα.
Η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) ενημερώνει ότι από το 2016 έως σήμερα έχουν εντοπιστεί νέα σημεία θνησιμότητας από το παράσιτο στην Ελλάδα, την Τυνησία, τη Γαλλία και το Μαρόκο ενώ φαίνεται να συνεχίζει να επεκτείνεται γρήγορα. Η IUCN-Med συνεχίζει να επεξεργάζεται μια αξιολόγηση για να αναλύσει τη συνολική έκταση αυτής της κρίσης κατά την προετοιμασία της εκτίμησης του κόκκινου καταλόγου αυτού του είδους.
Στην Ελλάδα η θνησιμότητα πληθυσμών Πίννας ξεκίνησε να παρατηρείται από το καλοκαίρι του 2018. Στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου όπου ανήκουμε η οργάνωση Archipelagos –Institute of Marine Conservation μας ενημερώνει ότι ήδη έχει αφανιστεί το 90% του πληθυσμού της.
Άλλες απειλές
Η παράνομη αλιεία κυρίως από μη επαγγελματίες ψαράδες, προορίζεται ως εκλεκτό έδεσμα.
Προστασία
Ευρωπαϊκή Οδηγία 92/43 για τους Οικοτόπους
Συνθήκη Βαρκελώνης
Ελληνική Νομοθεσία
Πηγές –Πληροφορίες:
Archipelagos –Institute of Marine Conservation
Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN)
[25/10/2019] https://www.iucn.org/news/mediterranean/201907/mediterranean-noble-pen-shell-crisis-pinna-nobilis-june-2019-update
Lopez-Sanmartin, M. Fernandez, J.R.L. de la Herran, R. Garcia –March, J.R. & Navas, J.I. 2019. Evidence of mycobacterial presence in Pinna nobilis infected by Haplosporidium pinnae maintained under quarantine conditions. 1-4 Octubre 2019. Malaga.
Φωτογραφίες:
Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN)
[25/10/2019] https://www.iucn.org/news/mediterranean/201907/mediterranean-noble-pen-shell-crisis-pinna-nobilis-june-2019-update