Κιρκινέζι (Falco naumanni)

Στη Λήμνο τα κιρκινέζια λέγονται ανεμολάτες (άνεμος + ελαύνω, που μεταξύ άλλων σημαίνει και κωπηλατώ, λόγω του χαρακτηριστικού πετάγματος) ή και ανεμονάτες.
Το κιρκινέζι είναι είδος αποδημητικό. Μας επισκέπτεται την άνοιξη. Το πτέρωμα του παρουσιάζει πολύ ωραίους χρωματισμούς. Το κάλυμμα της κεφαλής του παρουσιάζει ένα χρώμα που τείνει προς το γαλάζιο. Ο οφθαλμικός δακτύλιος είναι κίτρινος. Κίτρινο είναι και το ράμφος του, που στην άκρη του είναι πολύ σκούρο προς το μαύρο. Το ραχιαίο μέρος του σώματος του, χωρίς κηλίδες έχει σκούρο καστανό προς το καφέ χρώμα, ενώ το κοιλιακό του μέρος έχει κηλίδες σκούρου καφέ χρώματος. Το υπόλοιπο μέρος του σώματος είναι καστανό έως κιτρινωπό. Οι φτερούγες του οξύληκτες και οι άκρες τους είναι σκούρου καφέ χρώματος. Η ουρά του τείνει να γίνει γαλάζια, με το άκρο της πολύ σκούρο γαλάζιο προς το μαύρο.
Είναι πουλί ομαδικό, πολύ ωφέλιμο για την γεωργία γιατί καταστρέφει πολύ μεγάλο αριθμό εντόμων και άλλα διάφορα ζώα, όπως σκορπιούς, σαύρες, διάφορα μικρά τρωκτικά και κυρίως τυφλοπόντικες. Το κιρκινέζι το βρίσκουμε σε παλιά κτίρια, σε βραχώδης χαράδρες και σε απότομους βράχους. Φωλιάζει σε τρύπες ψηλών τοίχων, κάτω από τις στέγες και σε κοιλότητες των βράχων. Τον Απρίλη με Μάη το θηλυκό γεννά 4-8 αβγά, χρώματος καφέ προς καστανό, με κηλίδες διαφορετικού χρώματος. Τα αβγά τα επωάζει μόνο το θηλυκό.
Παρουσιάζει φυλετικό διαχωρισμό όπως βλέπουμε και στην εικόνα το πρώτο είναι το θηλυκό ενώ το δεύτερο το αρσενικό άτομο του είδους.
Πηγή: “Τα πουλιά των νησιών της περιοχής του Ανατολικού Αιγαίου”, Κωνσταντίνος Β. Μιχάλης
φωτογραφία πετάγματος: Courtesy Dave Wragg Images
φωτογραφίες αρσενικό & θηλυκού: Φώτω Κόνσολα
σκίτσο: bird-guide.l-studio.gr)