Εμείς και οι νεοσσοί στις παραλίες
Το καλοκαίρι έχει έρθει για τα καλά. Οι εξορμήσεις στις μαγευτικές παραλίες του νησιού μας έχουν ήδη αρχίσει. Όμως σε κάποιες από τις χρυσές αμμουδιές δεν είμαστε μόνοι. Αυτή την περίοδο τις μοιραζόμαστε με είδη της άγριας πτηνοπανίδας που επέλεξαν τα σημεία για την αναπαραγωγή και φωλεοποίηση. Ειδικά στις παραλίες που συνορεύουν με υδροβιότοπους, πολλά είδη υβρόβιων και παρυδάτιων πουλιών έχουν ταξιδέψει εκατοντάδες χιλιόμετρα και έχουν φτιάξει με κόπο τις φωλιές τους. Από τον ~Απρίλιο (έναρξη αναπαραγωγικής περιόδου) μέχρι και σήμερα επωάζουν ή /και έχουν εκκολάψει τους νεοσσούς τους που μικροσκοπικοί και ευάλωτοι κυκλοφορούν στην αμμουδιά.
Οι παραλίες είναι για όλους. Για εμάς αλλά και για την άγρια ζωή, της οποίας η διατήρηση είναι ο δείκτης που θα εξασφαλίσει στο νησί μας το χαρακτηριστικό της πλούσιας βιοποικιλότητας και της φυσικής ομορφιάς που το χαρακτηρίζουν.
Τα άγρια είδη πουλιών διαθέτοντας το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και διαισθάνονται τον κίνδυνο. Η ανθρώπινη παρουσία σε πολύ κοντινές αποστάσεις μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη της φωλιάς (από φόβο), το «σκόρπισμα» των νεοσσών με κίνδυνο τραυματισμών ή/και θανάτων. Ακόμα και την εγκατάλειψη της συγκεκριμένης τοποθεσίας.
Το τι πρέπει να κάνουμε είναι απλό:
- Για αρχή ας περπατήσουμε για να φτάσουμε στην παραλία, δεν χρειάζεται να μπαινοβγαίνουμε στις παραλίες με οχήματα. Αυτό διορθώνει και την αισθητική του χώρου που επιλέγουμε για να ηρεμήσουμε και να απολαύσουμε τη θάλασσα.
- Στη συνέχεια θα μπορούσαμε να συγκεντρώνουμε όλα τα σκουπίδια μας και να τα πετάμε στους κοντινότερους κάδους απορριμμάτων φεύγοντας από το μπάνιο μας. Το κυπελάκι του καφέ, η πλαστική σακούλα που την πήρε ο αέρας αλλά δεν μπήκαμε στον κόπο να ξαναμαζέψουμε αποτελούν πολλές φορές παγίδες θανάτου για τα ζώα, σε θάλασσες και ακτές.
- Αν αντιληφθούμε είδος της άγριας πτηνοπανίδας στις παραλίες απλά μπορούμε να πάμε λίγο πιο πέρα. Μια απόσταση ασφαλείας που θα το κάνει να μην νοιώθει απειλή. Ας μην ξεχνάμε ότι το να πλησιάζουμε είδη της άγριας ζωής (πολλές φορές απειλούμενα, σπάνια, κινδυνεύοντα, κ.α.) σε πολύ κοντινή απόσταση (δημιουργώντας όχληση) απαγορεύεται ή επιτρέπεται μόνο με ειδική ερευνητική άδεια.
Η Λήμνος και οι άνθρωποι της είναι φιλόξενοι για όλους τους επισκέπτες, φτερωτούς και μη.
Καλό καλοκαίρι!!!
Φωτογραφία νεοσσών Βαρβάρας: Νάσος παπαστυλιανού
Φωρογραφία Καλαμοκανά που επωάζει: Φώτω Κόνσολα
Επιμέλεια-Κείμενο: Φώτω Κόνσολα (Δασοπόνος-Περιβαλλοντολόγος, MSc)