Αλκυόνη (Alcedo atthis) -Common kingfisher

Ανήκει στην οικογένεια των Αλκυονιδών. Φθάνει τα 18 εκατοστά σε μήκος. Το σώμα της είναι ασυνήθιστα μικρό και φέρει κοντά και λεπτά πόδια. Το κεφάλι της είναι δυσανάλογα μεγάλο, σε σχέση με το σώμα, με ισχυρό ράμφος που είναι οξύ στην άκρη (περίπου 4 εκατοστά). Αντίθετα προς το κακόσχημο μέγεθός της το φτέρωμά της παρουσιάζει ποικιλία χρωμάτων που σπάνια απαντάται σε άλλα πτηνά.
Αναπαράγεται σε ποτάμια χαμηλής ροή με ψάρια, με δέντρα και πυκνή βλάστηση στις όχθες. Τον χειμώνα εξαπλώνεται και σε άλλους τύπους βιοτόπων όπως ταμιευτήρες, ακτές, παράκτιες λιμνοθάλασσες, κ.α.
Παραμονεύει ακίνητη για ψάρια τα οποία πιάνει με κάθετες βουτιές, πολλές φορές κάνει επιτόπιο πέταγμα για να ελέγξει καλύτερα την περιοχή. Είναι είδος δειλό και αεικίνητο.
Απειλές: Οι σκληροί χειμώνες θεωρείται ότι αποτελούν σημαντική απειλή για το είδος αυτό , ιδιαίτερα στους βόρειους πληθυσμούς. Οι σοβαροί χειμώνες το 1961-1962 και το 1962-1963 προκάλεσαν την εξαφάνιση του είδους σχεδόν εξ ολοκλήρου από τμήματα της Ευρώπης. Οι μακροπρόθεσμες μειώσεις θεωρείται ότι οφείλονται στη χημική και βιολογική ρύπανση των ποταμών. Οι δύο κύριες αιτίες είναι κατά πάσα πιθανότητα η διάθεση βιομηχανικών αποβλήτων και η γεωργική χημική απορροή. Ο καθαρισμός των ρεμάτων από την πυκνή βλάστηση για την απορροή των βρόχινων νερών έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια των ενδιαιτημάτων φωλεοποίησης και τροφοδοσίας και τις μειώσεις των αριθμών των ψαριών .
Κατάσταση Πληθυσμού: Η IUCN κατατάσσει το είδος ως «Ελαχίστης Ανησυχίας» (LC).
Μυθολογία: Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως το πουλί Αλκυόνη, ήταν η κόρη του βασιλιά Aίολου, που ο Δίας μεταμόρφωσε σε πτηνό μετά την αυτοκτονία της λόγω του θανάτου του αγαπημένου της, Κύηκα. Μάλιστα επειδή οι αλκυόνες γεννούν τα αυγά τους τον Ιανουάριο σε φωλιές μέσα στους βράχους, ο Δίας επέτρεψε στον ήλιο να λάμπει δυνατά και να ζεσταίνει τις αλκυόνες μέχρι να επωαστούν τα αυγά τους. Οι ζεστές αυτές μέρες του Γενάρη ονομάστηκαν γι’ αυτό το λόγο αλκυονίδες μέρες.
Πληροφορίες -Πηγές:
17/07/2017 http://www.iucnredlist.org/details/22683027/0
Τα Πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης, 2η έκδοση, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ISBN 978-960-6861-33-8, σελ:238
Φωτογραφία: Courtesy Dave Wragg Images