H γρήγορη μόδα κοστίζει ακριβά…στο περιβάλλον
Η γρήγορη μόδα μας έχει βάλει στην διαδικασία της απόκτησης ρούχων που πολλές φορές δεν χρειαζόμαστε ή λόγω της τιμής τους πετάμε ενώ είναι σε καλή κατάσταση (πετάμε περίπου 12 κιλά ρούχα το χρόνο). Αυτό όμως έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η βιομηχανία της μόδας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής νερού (!!) και ευθύνεται για το 10% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα. Σκέψου ότι κοντράρει όλες τις διεθνής πτήσεις και τη ναυτιλία μαζί…
Η παραγωγή ρούχων αυτού του είδους εξαντλεί πηγές νερού (π.χ. για την παραγωγή ενός βαμβακερού πουκάμισου απαιτούνται περίπου 2.650 λίτρα νερού) και μολύνει ποτάμια και ρέματα, ενώ το 85% των υφασμάτων καταλήγει σε χωματερές κάθε χρόνο. Με το πλύσιμο των υφασμάτων αυτών απελευθερώνονται 500.000 τόνοι μικροϊνών στους ωκεανούς (όσο 50.000.000.000 πλαστικά μπουκάλια). Με την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος του ΟΗΕ να σημειώνει ότι οι εκπομπές για την παραγωγή τέτοιων υφασμάτων αναμένεται να αυξηθεί έως το 2030.
Όμως πέρα από το περιβαλλοντικά προβλήματα δημιουργεί και κοινωνικά. Στις χώρες που κατασκευάζονται ενώ φαίνεται να αυξάνει το ΑΕΠ και να εργάζονται δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι (Αργεντινή, Μπαγκλαντές, Φιλιππίνες, Τουρκία, κ.α.) στην πραγματικότητα οι εργάτες αυτοί δεν μπορούν ούτε να τραφούν σωστά από την εργασία που προσφέρουν, παραλείποντας βασικά γεύματα ή αυξάνοντας τα χρέη τους για την επιβίωση.
Μπορείς να βρεις πολλές περισσότερες πληροφορίες με μια απλή αναζήτηση. Τι μπορείς να κάνεις; Την επόμενη φορά που θα γεμίσεις το «καλάθι σου» επειδή κάνουν μόνο 4,90 ή 7,97 ευρώ η μπλούζα, αναρωτήσου πόσο το χρειάζεσαι, αν πραγματικά σ’ αρέσει, αν όντως θα το φορέσεις πάνω από 10 φορές και αποφάσισε. Η αλλαγή ξεκινά από μας