Οι φιλικοί για τα πουλιά αμπελώνες στην Καλιφόρνια, μπορεί να έχουν λιγότερα παράσιτα

Εντομοφάγα είδη πτηνών μπορούν να προσελκυστούν στους αμπελώνες, δημιουργώντας και τοποθετώντας φωλιές εκεί. Νέες έρευνες αναφέρουν ότι με αυτόν τον τρόπο τα πουλιά «παρέχουν υπηρεσίες» στους αμπελοκαλλιεργητές, αφού καταπολεμούν τα παράσιτα με φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους.
Το πρόβλημα
Μόνο στη Βόρεια Αμερική εκτιμάται ότι έχει χαθεί το ¼ του πληθυσμού των πουλιών τα τελευταία 50 χρόνια λόγω ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Η Καλιφόρνια η οποία ασχολείται με την αμπελουργία και την οινοποιία, συγκαταλέγεται στις 20 περιοχές που απειλούνται περισσότερο οι οικότοποι, σύμφωνα με την American Bird Conservancy. Η καλλιέργεια των αμπελώνων περιλαμβάνει παρασιτοκτόνα, σύνθετα λιπάσματα, χημικά σκευάσματα, εκκαθάριση γης, άρδευση (πρακτικές οι οποίες ενισχύουν την ήδη υπάρχουσα υποβάθμιση).
Η έρευνα
Το 2007, η Julie Jedlicka βιολόγος του Missouri Western State University, ολοκληρώνοντας την μεταπτυχιακή έρευνα για καλλιέργειες καφέ φιλικές προς τα πουλιά στο Μεξικό, έφτασε στην Καλιφόρνια και για επτά χρόνια μελέτησε πρακτικές διαχείρισης των αμπελώνων και πως αυτές επηρεάζουν την αφθονία των πουλιών σε μια περιοχή. Η έρευνα άρχισε να δείχνει στρατηγικές διατήρησης που ήταν καλές τόσο για τα πουλιά όσο και για τους καλλιεργητές. Για παράδειγμα η προσθήκη κουτιών –φωλιών στους αμπελώνες σχεδόν τετραπλασίασε την αφθονία των ειδών πτηνών που τρέφονταν με έντομα κι έτσι πραγματοποιούνταν έλεγχος των επιβλαβών.
Εφαρμόζοντας πρωτότυπες πρακτικές
Το Wilridge Vineyard, είναι το πρώτο βιολογικό πιστοποιημένο οινοποιείο της πολιτείας της Ουάσιγκτον, ο οινοπαραγωγός Paul Beveridge προσελκύει τους επισκέπτες στο αμπελώνα του, με τη διατήρηση των πτηνών, την πεζοπορία και την άγρια φύση. Στην αίθουσα γευσιγνωσίας υπάρχουν λίστες των πτηνών που μπορείς να συναντήσεις και πληροφορίες.
Ορισμένα οινοποιία έχουν ειδικό σήμα για τα κρασιά τους ότι αυτά παράγονται με φιλικές προς το περιβάλλον και τα πουλιά πρακτικές.
Πληροφορίες -Πηγές:
[28/01/2020] https://www.audubon.org/news/its-past-time-bird-friendly-wine
[28/01/2020] https://www.theguardian.com/science/punctuated-equilibrium/2011/nov/11/5