ΔΑΔ για τον έλεγχο και την προστασία ορισμένων κατηγοριών δασικών προϊόντων

Με Δασική Αστυνομική Διάταξη (ΔΑΔ: 5765/30-01-2018) η Διεύθυνση Δασών Λέσβου για την ανάγκη ελέγχου και προστασίας ορισμένων κατηγοριών δασικών προϊόντων καθώς και φαρμακευτικών -αρωματικών φυτών, δέντρων, θάμνων, φρυγάνων, ποών και μυκήτων (τσάι, μέντα, ορχιδέες, μανιτάρια κ.τ.λ.) της περιοχής μας, λόγω αυξημένης εμπορευματοποίησης και κινδύνου ανεξέλεγκτης συλλογής και εξαφάνισης αυτών, αποφασίζει και ορίζει τα εξης:
- Απαγορεύεται χωρίς την άδεια της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου, η υλοτομία, συλλογή, απόληψη και μεταφορά παντός είδους δένδρου, θάμνου, κλαδιών ή καυσόξυλων, ξηρών ή χλωρών, από τα δημόσια και μη δημόσια (δημοτικά ή ιδιωτικά) δάση και δασικές εκτάσεις. Εξαιρούνται της απαγόρευσης τα οριζόμενα µε έκτακτες Ρυθμιστικές Διατάξεις.
- Απαγορεύεται μέσα στα δάση και δασικές εκτάσεις, δημόσιες και µη, η υλοτομία, συλλογή και κατασκευή κλιμάκων συλλογής ελαιοκάρπου (τέμπλες), υπορθωμάτων αμπέλων, βεργών περιελίξεων κηπουρικών φυτών, πασσάλων περίφραξης ή προστασίας γεωργικών κτημάτων κλπ. Εξαιρούνται της απαγόρευσης όσοι παίρνουν ανάλογη άδεια, από τη Διεύθυνση Δασών Λέσβου.
- Απαγορεύεται η υλοτομία δασικών δένδρων και θάμνων αυτοφυών ή τεχνητώς φυτευθέντων εντός των καλλιεργούμενων εκτάσεων (ελαιώνων, αμπελώνων, γεωργικώς ή δενδροκομικώς καλλιεργούμενων εκτάσεων) ή επί λωρίδων στα όρια αυτών. Επιτρέπεται µόνο μετά από άδεια της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου η υλοτομία, συλλογή και μεταφορά δασικών δένδρων, μέχρι πέντε (5) ατόμων ανά στρέμμα ή και λωρίδων δασικών θάμνων πλάτους μέχρι πέντε (5) μέτρων.
- Επιτρέπεται: α) Η συλλογή ξερών, κατακείμενων δένδρων και υπολειμμάτων υλοτομιών από νόμιμες υλοτομίες και μόνο μετά την σύνταξη του Πρωτοκόλλου Τελικής Επιθεώρησης. Στην περίπτωση μη δημοσίων δασών (ιδιωτικά, δημοτικά, μοναστηριακά κλπ) απαιτείται η έγγραφη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη. β) H συλλογή ξερών, κατακείμενων δένδρων, από τις κοίτες ρεμάτων, πάντα με την υπόδειξη δασικού οργάνου. γ) Η συλλογή ξερών, κατακείμενων και ιστάμενων καμένων δένδρων από καμένες εκτάσεις, εφόσον δεν παρεμποδίζεται η φυσική αναγέννηση ή η τεχνητή αναδάσωση και πάντα με την υπόδειξη δασικού οργάνου. Η υλοτομία και η συλλογή καυσοξύλων, των ανωτέρω α,β και γ περιπτώσεων, θα γίνεται ατελώς και χωρίς άδεια της Δασικής Αρχής, κατόπιν έγγραφης αίτησης/ενημέρωσης στο αρμόδιο Δασονομείο (το οποίο θα παρέχει ενυπόγραφη του Δασονόμου έγκριση επί του εντύπου αίτησης), απ’ όπου θα δίδονται Σελίδα 3 από 5 και οι σχετικές οδηγίες για την περιοχή υλοτομίας – συλλογής. Ο χρόνος συλλογής ορίζεται από 15 Σεπτεμβρίου μέχρι 15 Ιανουαρίου εκάστης χειμερινής περιόδου, καθημερινά, εκτός αργιών και Κυριακών από 07:00΄έως 15:00΄, η δε επιτρεπόμενη ποσότητα δεν θα υπερβαίνει τα οκτώ (8) χ.κ.μ κατά οικογένεια. Τα καυσόξυλα θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για τις ατομικές ανάγκες των κατοίκων, απαγορευμένης της εμπορίας αυτών ή της διάθεσης τους για άλλο σκοπό και την μεταφορά τους εκτός των ορίων κάθε νησιού του Ν. Λέσβου.
- Επιτρέπεται καθ’ όλο το έτος η συλλογή άγριων εδώδιμων καρπών ή για φαρμακευτική χρήση καρπών, απαγορευμένης της κλάδευσης των θάμνων και δένδρων, μέχρι του ποσού των δύο (2) κιλών κατ’ άτομο και έτος. Απαγορεύεται η συλλογή ποσοτήτων πέραν των παραπάνω χωρίς την άδεια της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου.
- Επιτρέπεται η συλλογή µε κοπή, απαγορευμένης της εκρίζωσης, ειδών των φυτών: θυµάρι, θρύμπη, μελισσόχορτο, μέντα, ρίγανη, σπαθόχορτο, φασκόμηλο (εκτός των ειδών τα οποία έχουν κηρυχθεί προστατευτέα µε το άρθρο 2 του Π.Δ. 67/1981). Η συλλογή πρέπει να γίνεται χειρωνακτικά, με τη χρήση ψαλιδιού ή μαχαιριού και χωρίς να αποκόπτονται όλοι οι βλαστοί των φυτών, ώστε να εξασφαλίζεται η αναπαραγωγή τους. Η επιτρεπόμενη ποσότητα συλλογής των παραπάνω ειδών ανέρχεται μέχρι του ποσού του μισού (0,5) κιλού κατ’ άτομο το χρόνο. Απαγορεύεται η συλλογή μεγαλύτερης ποσότητας χωρίς άδεια της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου.
- Απαγορεύεται, στο όρος Όλυμπος (Λέσβος), η συλλογή του ενδημικού προστατευόμενου είδους σιδηρίτης (τσάι του βουνού), με σκοπό την διατήρηση του πληθυσμού του.
- Απαγορεύεται η συλλογή φυτών της οικογένειας των ορχεοειδών, υπέργειων τμημάτων ή και βολβών.
- Επιτρέπεται καθ’ όλο το έτος, η συλλογή μανιταριών (μυκήτων), μέχρι του ποσού των τριών (3) κιλών κατ’ άτομο και ημέρα και µόνο µε εκρίζωση και σκέπασμα του κρατήρα που δημιουργήθηκε από την εκρίζωση. Απαγορεύεται η συλλογή των μανιταριών με χρήση γεωργικών εργαλείων (τσουγκράνα, σκαλιστήρι κλπ) καθώς και η συλλογή ποσού μεγαλύτερου των τριών (3) κιλών, για εμπορία, χωρίς προηγούμενη άδεια της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου. Απαγορεύεται η συλλογή μανιταριών για εμπορία μέσα στις προστατευόμενες περιοχές NATURA. Τονίζεται ότι η εδωδιμότητα και η επιλογή των συλλεγόμενων μανιταριών γίνεται µε απόλυτη και αποκλειστική ευθύνη του συλλέκτη.
- Επιτρέπεται καθ’ όλο το έτος η συλλογή φυλλοχώματος και κάθε είδους δασικού εδάφους μέχρι του ποσού των τριών (3) κιλών κατ’ άτομο και ημέρα. Απαγορεύεται η συλλογή ποσού μεγαλύτερου των τριών (3) κιλών χωρίς προηγούμενη άδεια της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου.
- Προτεραιότητα στην συλλογή όλων των ανωτέρω δασικών προϊόντων έχουν οι μόνιμοι κάτοικοι της τοπικής κοινότητας στην οποία υπάγεται η περιοχή συλλογής – απόληψης. Σελίδα 4 από 5
- Επιτρέπεται η εμπορία όλων των συλλεγόμενων ειδών, μόνο με άδεια της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου, σε ποσότητες έως τριών (3) κιλών για τη συλλογή στελεχών και ως είκοσι (20) κιλών για τη συλλογή καρπών, ανά άτομο και ανά έτος.
Η παρούσα Δ.Α.Δ. ισχύει για τις εκτάσεις όλης της περιφέρειας αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου.
Σημειώνεται ότι όπου στην παρούσα αναφέρεται η έκφραση «άδεια της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου», αυτή εκδίδεται μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου και όπου απαιτείται, καταβολή του αντίστοιχου μισθώματος του ισχύοντος πίνακα διατίμησης δασικών προϊόντων. Οι παραβάτες της παρούσας και εκείνοι κατ’ εντολή των οποίων ενεργούν, διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα µε τις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας: άρθρο 268 του Ν.Δ. 86/1969 καθώς και με το άρθρο 28 του Ν. 1650/86 όπως αυτά ισχύουν σήμερα. Τα δε παρανόμως υλοτομημένα, κατασκευασμένα ή συλλεγμένα προϊόντα κατάσχονται σύμφωνα µε το άρθρο 271 του Ν.Δ. 86/1969 όπως ισχύει σήμερα.
Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευση της οπότε και καταργεί κάθε προηγούμενη που ρυθμίζει τα ίδια θέματα, η δε τήρηση της ανατίθεται στα όργανα της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου, της Ελληνικής Αστυνομίας, στους αναγνωρισμένους φύλακες θήρας των κυνηγητικών οργανώσεων του άρθρου 267 του Ν.Δ 86/69 και σε κάθε φιλόνομο πολίτη.
Δείτε την ΔΑΔ εδώ
Φωτογραφίες: Φώτω Κόνσολα