Νησίδες δυτικής Λήμνου, Σεργίτσι (Σιδερίτης) και ακρωτήρι Μούρτζεφλος

Αναφερόμαστε στις νησίδες Σεργίτσι (Σιδερίτης), Διαβατές, Τηγάνι, Καρκαλάς και το ακρωτήριο Μούρτζουφλος, στα δυτικά της Λήμνου. Οι νησίδες απέχουν από την ακτή 0,2 -0,7 νμ.
Το Σεργίτσι ή Σιδερίτης έχει έκταση 1.029 στρέμματα και περίμετρο 4,5 χιλιόμετρα. Παρουσιάζει ιδιαίτερο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον αφού φιλοξενεί μεγάλες αναπαραγωγικές αποικίες θαλασσοπουλιών. Οι υπόλοιπες νησίδες νοτιοδυτικά βρίσκονται κοντά σε παραλίες του νησιού, όπου κατά την θερινή περίοδο οι κύριες ανθρώπινες δραστηριότητες είναι η αναψυχή, τα θαλάσσια σπορ και το ερασιτεχνικό ψάρεμα.
Βλάστηση
Οι περιοχές καλύπτονται από φρυγανική βλάστηση (κυρίως Sarcopoterium spinosum) και μεμονωμένα είδη θάμνων και δέντρων.
Ορνιθοπανίδα
Σημαντική περιοχή για αρπακτικά, θαλασσοπούλια και είδη των παράκτιων γκρεμών. Στα είδη αρπακτικών σημαντική είναι η παρουσία του Μαυροπετρίτη (Falco eleonorae) ο οποίος επιλέγει τα βράχια και τις ακτές για την αναπαραγωγή του ενώ στη συνέχεια επιστρέφει στην Α. Αφρική και Μαδαγασκάρη απ όπου και μας επισκέπτεται. Η χώρα μας φιλοξενεί στις ακτές της το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού του είδους.
Άλλα είδη που μπορεί κανείς να συναντήσει είναι: Μύχος της Μεσογείου (Puffinus yelkouan), Θαλασσοκόρακας (Phalacrocorax aristotelis), Πετρίτης (Falco peregrinus), Αιγαιόγλαρος (Larus audouinii), Σκεπαρνάς (Tachymarptis melba), κ.α.
Καθεστώς προστασίας
Η νησίδα Σεργίτσι είναι Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ).
Ενώ η νήσος Σεργίτσι και οι νησίδες Διαβατές, Κόμπιο, Καστριά, Τηγάνι, Καρκαλάς, Πρασονήσι περιλαμβάνονται στην Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) GR4110008.
Πιθανές απειλές
Μια αύξηση της ανθρώπινης παρουσίας πιθανόν να δημιουργήσει όχληση στους πληθυσμού του Μαυροπετρίτη και άλλων ειδών θαλασσοπουλιών που φωλιάζουν εκεί. Μια άλλη απειλή είναι παρουσία αρουραίων, είδος εισβολέα που εισήχθη ακούσια στις νησίδες από τον άνθρωπο καθώς και η αύξηση του πληθυσμού του Κιτρινοπόδη γλάρου (Larus michahellis), οι οποίοι θηρεύουν νεοσσούς και αυγά άλλων ειδών. Τέλος μια ενδεχόμενη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις νησίδες και τη γειτονική σε αυτές περιοχή εκτιμάται ότι θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στους πληθυσμούς των ειδών (κυρίως αυτών που αναφέρθηκαν πιο πάνω).
Πηγές -Πληροφορίες:
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. 2009. Οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδας -Περιοχές Προτεραιότητας για τη διατήρηση της Βιοποικιλότητας. ISBN: 978-960-6861-13-0. σελ: 243
Φωτογραφίες: Ιωάννης Γκαλιούρης