Το πιο καθαρό χρυσάφι στον κόσμο: η χαρουπιά και το ξυλοκέρατο

Η ιδιαιτερότητα του ξυλοκέρατου
Το ξυλοκέρατο ή χαρούπι είναι ο καρπός της χαρουπιάς (Ceratonia siliqua), κοινού είδους στη νότια Ελλάδα. Οι αρχαίοι Έλληνες ανακάλυψαν ότι οι σπόροι (σπέρματα) του ξυλοκέρατου (ανεξάρτητα του μεγέθους του) έχουν πάντα το ίδιο βάρος (0,20 γρ). Η σταθερότητα του (πολύ μικρού) βάρους των σπερμάτων ήταν η αιτία που το χρησιμοποιούσαν για να μετρήσουν το βάρος πολύτιμων μετάλλων.
Το καράτι των πολύτιμων μετάλλων και λίθων
Οι περισσότερες συνδιαλλαγές των Ελλήνων για πολύτιμα μέταλλα ήταν με τους Άραβες και γι αυτές τις συνδιαλλαγές χρησιμοποιούσαν τα ξυλοκέρατα. Οι Άραβες για λόγους ευκολίας τα αποκαλούσαν “κεράτια” και ακολούθως “καράτια” και έτσι, αιώνες αργότερα καθιερώθηκε η λέξη “καράτια” για τα πολύτιμα μέταλλα και τους πολύτιμους λίθους. Οι συνδιαλλαγές και το ζύγισμα πολύτιμων αγαθών με σπόρους ξυλοκέρατου γίνονταν μέχρι και τη δεκαετία του 60′.
Το καράτι σήμερα
Το καράτι (διεθνής ονομασία: carat, σύμβολο: ct) σήμερα είναι επίσημη μονάδα μέτρησης του βάρους (ακριβέστερα της μάζας) πολύτιμων λίθων και ιδιαίτερα των διαμαντιών. Σήμερα αντιστοιχεί ακριβώς σε 0,2 γραμμάρια (1/5 του γραμμαρίου ή 0,007055 oz).
Άρθρα -Πληροφορίες
Grierson P. 1968. Catalogue of the Byzantine Coins in the umbarton Oaks Collection an in Whittemore Collection. Washington, .C.Q umbarton Oaks.
Η Ελληνική χλωρίδα στο μύθο, στην τέχνη, στη λογοτεχνία, 1993, Έλμουντ Μπάουμαν,Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης
Turnbull L.A., Santamaria L., Mortorell T., Rallo J. & Hector A. 2006 See size variability: From carob to carats. Biology Letters, 2(3): 397-400
Vagi .L. 199. Coinage an History of the Roman Empire II: Cionage. Chicago: Fitzroy earborn
Κείμενο: Χρήστος Ράμμος, ∆ασοπόνος
Αναδημοσίευση 19/01/2019 http://votaniki.gr/