Συκιά (Ficus carica)

Οικογένεια: Moraceae
Η συκιά είναι ένα κοινό είδος δέντρου του νησιού μας που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μας δίνει απλόχερα τους εξαιρετικούς καρπούς του. Μαύρα ή άσπρα σύκα (αναφερόμενοι στο χρώμα του καρπού) συναντάμε στον κάμπο, στις άκρες των δρόμων, στα χωριά.
Σπουδαία διατροφική επιλογή
Τα σύκα είναι εύγευστα φρούτα. Τα αποξηραμένα μας δίνουν 352 θερμ./100γρ. και περιέχουν 89 γρ υδατανθράκων, 6 γρ πρωτεϊνών και 1,2 γρ λίπους. Περιέχουν επίσης ίνες (7γρ) χρήσιμες για το έντερο ,βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Άλλες χρήσεις
Τα σύκα είναι ελαφρά υπακτικά και ευστόμαχα. Τα βρασμένα σύκα σαν κατάπλασμα χρησιμοποιούνταν για τα οδοντικά αποστήματα, και τις φλεγμονές των ούλων. Ο λευκός χυμός είναι δηλητηριώδης, φοβερά ερεθιστικός για τα μάτια και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δερματίτιδα με φλύκταινες.
Η Συκιά και οι καρποί της στο πέρασμα του χρόνου
Το δέντρο ήταν γνωστό από τους προϊστορικούς χρόνους. Στην περιοχή του Παρισιού βρέθηκαν απολιθώματα φύλλων και καρπών συκιάς από την Πλειστόκαινο εποχή της Τεταρτογενούς Περιόδου. Αυτό πιστοποιεί ότι το φυτό υπήρχε ήδη από τα προϊστορικά χρόνια στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα στον προϊστορικό οικισμό Πολιόχνη, στο νησί της Λήμνου, έχουν βρεθεί απανθρακωμένα σύκα.
Η πρώτη συκιά σύμφωνα με το μύθο είχε φυτρώσει στην Αθήνα με διαταγή της Δήμητρας. Γι’αυτό οι ελιές, τα σταφύλια και τα σύκα ήταν στην Αθήνα η πιο συνηθισμένη τροφή του καθενός. Ακόμα και τον Πλάτωνα τον είχαν ονομάσει “φιλόσυκο”. Ο Αθήναιος αφιέρωσε ολόκληρο κεφάλαιο του βιβλίου του στα ξερά σύκα. Κάποτε λένε, πρόσφεραν αττικά σύκα στον Ξέρξη, οπότε και πήρε αυτός την απόφαση να κατακτήσει την χώρα που έβγαζε αυτά τα σύκα. Ο ιδιαίτερος τρόπος γονιμοποίησης τους με τους ορνούς, ήταν ήδη γνωστός στον Ηρόδοτο αλλά και ο Θεόφραστος είχε παρατηρήσει αυτή την ιδιορρυθμία της φύσης.
Πληροφορίες -Πηγές:
Browicz, K. 1991. Trees and shrubs of Lemnos Is. (Greece). Arboretum Kornickie, 36:3-25
Φυτά της Ελλάδας, η έρευνα στη Λέσβο. Βοτανική–Χρήσεις –Τοξικότητα, Μάκης &Βαγγέλης Αξιώτης, Ενδελέχεια ISBN978-960-7886-18-7, σελ: 80
Η Ελληνική χλωρίδα στο μύθο, στην τέχνη, στη λογοτεχνία, 1993, Έλμουντ Μπάουμαν,Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, σελ: 151
21/02/2019 https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%BA%CE%B9%CE%AC
Φωτογραφίες: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%BA%CE%B9%CE%AC
https://shop.fitagikas.gr/sykia-mavri