Βάλσαμο (Hypericum perforatum)
Άλλες ονομασίες: βάλσαμο, σπαθόχορτο, αγούδουρας.
Είναι ένα φυτό που βρίσκεται σε πολλές περιοχές του νησιού. Είναι πολυετές, με όρθιους βλαστούς, αντίθετα φύλλα με σχήμα γραμμοειδή και κάπως ωοειδή. Τα άνθη του φυτού είναι κίτρινα φέρουν πολύ μικρές μαύρες κηλίδες. Ανθοφορία: Μάιος -Ιούνιος.
Γνωστό φυτό από την αρχαιότητα το αναφέρει ο Διοσκουρίδης για την θεραπεία των πληγών αλλά και ως φάρμακο για την ισχιαλγία, ως “χειρώνειον πάνακες” κατάλληλο και για τα δαγκώματα των φιδιών.
Είναι ευρέως γνωστό στην επίσημη ιατρική και την φαρμακοποιία ως σκεύασμα για το νευρικό σύστημα. Στην λαϊκή ιατρική έχει πολλές χρήσεις αλλά σημαντικότερη αυτών είναι η εξωτερική χρήση για την άμεση επούλωση πληγών. Τμήματα του φυτού (άνθη και φύλλα) έχουν ιδιότητες αντισηπτικές, αναλγητικές, στυπτικές, ηρεμιστικές, κ.α.
Να αποφεύγεται η χορήγηση σε εγκύους (μπορεί να προκαλέσει αποβολή) και σε άτομα με κατάθλιψη βαριάς μορφής.
Την περίοδο της ανθοφορίας του τα άνθη και τα φύλλα συλλέγονται και τοποθετούνται σε μπουκάλι με ελαιόλαδο το οποίο εκτίθεται στον ήλιο για >15 ημέρες. Εκεί διαλύονται η ουσίες του φυτού και το λάδι γίνεται κόκκινο, το γνωστό μας βαλσαμόλαδο.
Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.
Πληροφορίες -Πηγές:
Φυτά της Ελλάδας, η έρευνα στη Λέσβο. Βοτανική–Χρήσεις –Τοξικότητα, Μάκης &Βαγγέλης Αξιώτης, Ενδελέχεια ISBN978-960-7886-18-7, σελ: 308
Η Ελληνική χλωρίδα στο μύθο, στην τέχνη, στη λογοτεχνία, 1993, Έλμουντ Μπάουμαν,Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, σελ:118
Φωτογραφία: Φώτω Κόνσολα