Από τα βούρλα στην πλαστική σακούλα
Κείμενο: Φώτω Κόνσολα, M.Sc. Περιβάλλοντος, Δασοπόνος
Βούρλα και παρασκευές
Τα βούρλα (Juncus) είναι αειθαλή, υδροχαρή φυτά με επιμήκη φύλλα και με μακριούς κυλινδρικούς και ιδιαίτερα ευέλικτους και ισχυρούς βλαστούς. Γι αυτό και από τους βλαστούς των βούρλων κατασκευάζονται καλάθια, σχοινιά μεταφοράς προϊόντων, τυροβόλια, κ.α.
Όταν δεν υπήρχε πλαστική σακούλα
Τα καλάθια αλλά και τα σχοινιά από βούρλα χρησιμοποιήθηκαν πολύ όταν η πλαστική σακούλα δεν είχε κάνει ακόμη την εμφάνιση της στην αγορά. Μάλιστα υπάρχουν αρκετά αρχεία (φωτογραφίες, τοιχογραφίες) όπου εμφανίζονται πλανόδιοι να πουλούν τα ψάρια τους μέσα σε καλάθια και να δίνουν στους υποψήφιους αγοραστές μια αρμαθιά από αυτά, περασμένα μέσα από ένα βούρλο ή σχοινί. Μάλιστα το βούρλισμα αναφερόταν στο κρέμασμα του ψαριού από τον βλαστό του βούρλου.
Χαρακτηριστικά στιγμιότυπα
Σκηνή βουρλίσματος περιγράφει το τραγούδι “Οι ψαράδες”, που ηχογραφήθηκε το 1926, από την Μαρίκα Παπαγκίκα “…πάρε βούρλα, βούρλισε τα, κι όσο θέλεις πούλησε τα…”.
Στην ταινία “Οι γαμπροί της ευτυχίας” του 1962 ο Αυλωνίτης αγοράζει ψάρι του οποίου το κεφάλι είναι περασμένο από ένα σχοινί ή βούρλο για να το μεταφέρει. Παρόμοια απεικόνιση υπάρχει και σε τοιχογραφία του 1650 π.Χ. στη Σαντορίνη όπου βλέπουμε έναν νεαρό ψαρά να μεταφέρει δύο αρμαθιές με ψάρια περασμένα σε σχοινιά.
Μετά ήρθε η πλαστική σακούλα
Η πλαστική σακούλα εμφανίστηκε στα Βρετανικά καταστήματα το 1950 και μέχρι το 1982 είχε εξαπλωθεί παντού. Από στοιχεία του ΙΕΛΚΑ για το 2015 ο Έλληνας καταναλωτής χρησιμοποιεί 363 σακούλες το έτος ενώ ο μέσος Ευρωπαίος 175. Περίπου 33.000 τόνοι πλαστικού ετησίως προέρχονται μόνο από τις σακούλες για τα ψώνια.
Αναδημοσίευση άρθρου από http://votaniki.gr/ . Επισκεφθείτε το site της βοτανικής για πληροφορίες φυτών από όλο τον κόσμο!!!
Άρθρα -Πληροφορίες:
[14/12/2018] Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτών Αγαθών http://www.ielka.gr/
[14/12/2018] koutsomili.wordpress.com