Αγριελία, ελιά η δασική (Olea sylvestris)

Κυρίαρχο στις μεσογειακές περιοχές, φυσικά αποτελεί ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο φυτό στην χώρα μας και πιο συγκεκριμένα στις παράκτιες, πεδινές ή και ημιορεινές περιοχές αυτής. Είναι ένα ριζώδες, πολυετές, θαμνώδες ή δενδρώδες και αειθαλές φυτό. Σε ύψος δύναται να ξεπεράσει τα 5 μέτρα ενώ σε μήκος – πλάτος τα 3 με 4.
Στην αρχαία Ελλάδα στεφάνωναν τους Ολυμπιονίκες με τον Λεγόμενο “Κότινο”. Σύμβολο ειρήνης και συμφιλίωσης των λαών, έμβλημα του Ολυμπιακού Ιδεώδους, της Σοφίας και της Νίκης, ο Κότινος αποτελεί ένα στεφάνι φτιαγμένο από κλαδιά Αγριελιάς. Δεν είναι τυχαίο, πως η Αγριελιά υπήρξε το Ιερό δένδρο του Διός. Αυτό δεν άλλαξε ούτε καν τη στιγμή, που η Θεά Αθηνά δώρισε την πρώτη ήμερη Ελιά στην Αθήνα δημιουργώντας την στον βράχο του Παρθενώνα. Την εποχή εκείνη ο Ελληνικός πολιτισμός προσέγγισε το θείο. Ελιά και Αγριελιά λοιπόν, δύο φυτά συνδεδεμένα με την πνευματική ζωή της χώρας μας.
Προσοχή: Μην ξεριζώνετε φυτά που βρίσκονται σε άγρια κατάσταση. Το φυτό αν και υπάρχει στην ελληνική φύση ως άγριο, μπορείτε να το βρείτε ως καλλιεργήσιμο στο εμπόριο!
Πληροφορίες -Πηγές:
Browicz, K. 1991. Trees and shrubs of Lemnos Is. (Greece). Arboretum Kornickie, 36:3-25
Φωτογραφία: Παναγιώτης Σφυρής