Γυναίκες του Περιβάλλοντος που πρέπει να γνωρίζουμε
“Even if you never have the chance to see or touch the ocean,
the ocean touches you with every breath you take,
every drop of water you drink, every bite you consume.
Everyone, everywhere is inextricably connected
to and utterly dependent upon the existence of the sea.”
— Dr. Sylvia Earle, oceanographer and author of The World is Blue
Η Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Είναι ημέρα μνήμης των αγώνων που έγιναν για τα δικαιώματα των γυναικών. Αγώνων για ίσα δικαιώματα στη ζωή και στην εργασία, αγώνων για το δικαίωμα ψήφου αλλά και για την κατοχή δημόσιων αξιωμάτων.
Ας γνωρίσουμε κάποιες από τις εμβληματικές γυναίκες του Περιβάλλοντος, οι οποίες ως ερευνήτριες ή και ακτιβίστριες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για την προώθηση της περιβαλλοντικής επανάστασης. Είτε πρόκειται για την εξερεύνηση των ωκεανών του κόσμου είτε για την προστασία του Αμαζονίου, οι άφοβες γυναίκες ηγούνται ενάντια στο status-quo. Εδώ είναι μερικές από τις πιο εμπνευσμένες γυναίκες όλων των εποχών, όλες αγωνίζονται ή αγωνίστηκαν για περιβαλλοντική δικαιοσύνη.
- Sylvia Earle
Η Sylvia Earle πρωτοστάτησε στο κίνημα για την εξερεύνηση του ωκεανού. Η Earle έχει περάσει πάνω από 6.000 ώρες υποβρύχια και ήταν από τους πρώτους υποβρύχιους εξερευνητές που χρησιμοποίησαν τα εργαλεία SCUBA. Αφού κέρδισε το βραβείο TED 2009, η Earle ξεκίνησε το Mission Blue, έναν οργανισμό που εργάζεται για την ίδρυση προστατευόμενων για τη θάλασσα περιοχών, γνωστών ως Hope Spots (Σημέια Ελπίδας). Η συνεχής έρευνα της Earle οδήγησε σε μια βαθύτερη κατανόηση των ωκεανών του κόσμου και του πώς πρέπει αυτοί να προστατευθούν.
2. Jane Goodall
Η Τζέιν Γκούνταλ είναι πιο γνωστή για την αγάπη της για τους χιμπατζήδες και για τα πολλά χρόνια επιτόπιων ερευνών της για το είδος. Τον Ιούλιο του 1960, ταξίδεψε από την Αγγλία στην Τανζανία και ξεκίνησε να ανακαλύπτει τα μυστικά του είδους. Η μη συμβατική της προσέγγιση στην έρευνά της άλλαξε τις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και ζώων. Το 1977, η Jane ίδρυσε το Jane Goodall Institute, το οποίο συνεχίζει την έρευνά της σε όλο τον κόσμο. Ίδρυσε επίσης την Jane Goodall’s Roots and Shoots για να ενθαρρύνει τους νέους και να τους κινητοποιήσει. Σήμερα, η Τζέιν ταξιδεύει στον κόσμο μιλώντας για περιβαλλοντικές ανησυχίες ενθαρρύνοντας τους νέους να δραστηριοποιηθούν για το μέλλον του πλανήτη.
3. Marina Silva
Η Μαρίνα Σίλβα είναι πολεμίστρια για το τροπικό δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία. Η Silva ήταν συνάδελφος του Chico Mendes, ο οποίος δολοφονήθηκε για την υπεράσπιση του τροπικού δάσους το 1988. Αυτή και ο Mendes ηγήθηκαν διαδηλώσεων τη δεκαετία του 1980 για την προστασία του τροπικού δάσους από τον κυβερνητικό έλεγχο. Μετά τη δολοφονία του Μέντες, η Σίλβα έγινε πολιτικός και αγωνίστηκε για την προστασία του περιβάλλοντος, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Η αποψίλωση των δασών μειώθηκε κατά 59% από το 2004 έως το 2007, κατά τη διάρκεια της πολιτικής της σταδιοδρομίας.
4. Rachel Carson
Η Rachel Carson έγραψε το πλέον διάσημο Silent Spring (Σιωπηλή Άνοιξη), σχετικά με την παραπληροφόρηση που διαδίδονταν από τη χημική βιομηχανία για τη χρήση φυτοφαρμάκων, ειδικά του DDT. Αυτό το βιβλίο ώθησε την περιβαλλοντική επανάσταση. Το γενικό θέμα του βιβλίου είναι η επιβλητική και εξαιρετικά αρνητική επίδραση που έχουν οι άνθρωποι στον φυσικό κόσμο. Η κληρονομιά της Carson είναι ότι οδήγησε στη δημιουργία της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Nixon και ξεκίνησε τη συζήτηση σχετικά με τις ανθρώπινες επιπτώσεις στο περιβάλλον.
5. Wangari Maathai
Η Wangari Maathai ήταν Κενυάτισσα πολιτική ακτιβίστρια, φεμινίστρια και μάχιμη περιβαλλοντολόγος παγκοσμίου φήμης και η πρώτη Αφρικανή γυναίκα που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, το 2004. Εργάστηκε ακούραστα τόσο για τη διατήρηση της γης όσο και για τα δικαιώματα των γυναικών. Ήταν η ιδρυτής του κινήματος Green Belt, το οποίο επικεντρώθηκε στη διατήρηση του περιβάλλοντος και τα δικαιώματα των γυναικών, στην πατρίδα της στην Κένυα.
6. Vandana Shiva
Η Βαντάνα Σίβα είναι μια ινδή περιβαλλοντολόγος που έχει περάσει μεγάλο μέρος της ζωής της για την υπεράσπιση της βιοποικιλότητας. Το 1991, ίδρυσε το Navdanya, ένα ερευνητικό ινστιτούτο που στοχεύει στην προστασία της ποικιλομορφίας και της ακεραιότητας των εγγενών σπόρων, ενώ παράλληλα προωθεί πρακτικές δίκαιου εμπορίου. Το ερευνητικό της ινστιτούτο είναι αφιερωμένο στην αντιμετώπιση των σημαντικότερων ζητημάτων περιβαλλοντικής και κοινωνικής δικαιοσύνης της τρέχουσας εποχής.
7. Isatou Ceesay
Η Isatou Ceesay, που ονομάζεται και “Queen of Recycling”, είναι ακτιβίστρια από τη Γκάμπια που ξεκίνησε το κίνημα ανακύκλωσης με το όνομα «One Plastic Bag». Η Ceesay εργάζεται για να εκπαιδεύσει τους πολίτες σχετικά με την ανακύκλωση και τη μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων που δημιουργούνται. Ίδρυσε ένα πρόγραμμα που δημιουργεί πλαστικές ίνες και σχηματίζει σακούλες από τα ανακυκλωμένα απορρίμματα. Με το έργο της όχι μόνο μείωσε δραστικά την ποσότητα απορριμμάτων στο χωριό της, αλλά απασχολεί εκατοντάδες γυναίκες της Δυτικής Αφρικής και τους παρέχει μηνιαία έσοδα.
Πηγές -Άρθρα:
[07/03/2021] https://www.forbes.com/sites/ashoka/2013/04/30/9-great-quotes-by-women-environmentalists/?sh=654d62a410b6
[07/03/2021] https://greenpop.org/10-woman-environmentalists-you-should-know-about/