Χειμωνόκιρκος (Circus cyaneus) -Ηen harrier

Ο Χειμωνόκιρκος είναι ένα από τα είδη κίρκων που συναντάμε στη χώρα μας κατά την περίοδο των μεταναστεύσεων. Είναι ένας χειμερινός επισκέπτης που περνά και σταθμεύει στην περιοχή μας.
Βασικά βιομετρικά στοιχεία:
- Μήκος σώματος: (41-) 45 έως 52 (-55) εκατοστά
- Άνοιγμα πτερύγων: (97-) 105 έως 118 (-122) εκατοστά
- Βάρος: ♂ 290-400 γραμμάρια, ♀ 370-710 γραμμάρια
Βιότοπος: Μεγάλες ανοικτές, υγρές περιοχές, υγρότοποι με βλάστηση, ερεικώνες, ανοιχτοί λόφοι, αγροί, φρυγανικές εκτάσεις.
Τροφή: Κυνηγούν κατά κύριο λόγο μικρά θηλαστικά-έως και 95%- , όπως κάνουν οι περισσότεροι κίρκοι. Σ αυτά μπορεί να περιλαμβάνονται ποντίκια, χωραφοπόντικες, αρουραίοι. Ωστόσο, και πουλιά θηρεύονται αρκετές φορές, ειδικά από τα αρσενικά, όπως στρουθιόμορφα (σπουργίτια, κορυδαλλοί, κελάδες), μικρά παρυδάτια και νεοσσοί των υδρόβιων πτηνών και ορνιθόμορφων. Η συμπλήρωση της διατροφής, κατά καιρούς, γίνεται με αμφίβια (βάτραχοι), ερπετά και έντομα. Μεγαλύτερα θηράματα, όπως κουνέλια και πάπιες συλλαμβάνονται σπανιότερα στο διαιτολόγιο τους, με τις δεύτερες, να έχει παρατηρηθεί ότι, οι χειμωνόκιρκοι προσπαθούν να τις θανατώσουν με πνιγμό κάτω από την επιφάνεια του νερού.
Τρόπος κυνηγιού: Κυνηγάει, αιφνιδιάζοντας το θήραμα, το οποίο συλλαμβάνει σε μικρή απόσταση από την επιφάνεια του εδάφους, ενώ σπάνιες φορές κυνηγάει από θέση επόπτευσης χώρου (perching post). Πολλές φορές κάνει κύκλους σε μία συγκεκριμένη περιοχή αναζητώντας λεία. Χρησιμοποιούν την ακοή τους κατά τη διάρκεια του κυνηγιού, διότι έχουν ανεπτυγμένη τη συγκεκριμένη αίσθηση σε σχέση με άλλα ημερόβια αρπακτικά. Αυτό φαίνεται να οφείλεται στο, σχετικά, δισκοειδές σχήμα του κεφαλιού τους, που παραπέμπει σε γλαυκόμορφα πτηνά.
Κατάσταση πληθυσμού και απειλές: Η τρέχουσα τάση του παγκόσμιου πληθυσμού είναι πτωτική.
Η IUCN χαρακτηρίζει το είδος ως Ελάχιστης Σημασίας (LC). Βασικές απειλές για το είδος είναι η αλλαγή /υποβάθμιση των οικοτόπων που χρησιμοποιεί ως ενδιαίτημα λόγω της εντατικής γεωργίας, της εξαφάνισης των ελών και της αναδάσωσης.
Πηγές -Πληροφορίες:
26/11/2017 http://www.iucnredlist.org/details/22727733/0
26/11/2017 https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B1%CE%BB%CF%84%CF%8C%CE%BA%CE%B9%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%82
Τα Πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης, 2η έκδοση, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ISBN 978-960-6861-33-8, σελ:104