Δεντρογέρακο (Falco subbuteo) – Eurasian hobby

Μέγεθος 29-35 εκ. Οικογένεια: Falconinae
Είναι ένας καλοκαιρινός επισκέπτης (Μάρτιος-Οκτώβριος) έρχεται δηλαδή τα καλοκαίρια για να αναπαραχθεί και φεύγει νωρίς το φθινόπωρο για την Αφρική, όπου και περνάει το χειμώνα. Το συναντάμε κυρίως σε περιοχές δασικές με ανοίγματα σε χωράφια, επίσης κατά την μετανάστευση μπορούμε να το δούμε σε θερμά και υγρά μέρη όπου προσελκύουν πολλά εντομοφάγα πουλιά. Φωλιάζει σε δέντρα και χρησιμοποιεί πολλές φορές φωλιές από άλλα είδη πουλιών (κυρίως κουρούνας).
Τροφή
Βασική του διατροφή είναι τα μεγάλα έντομα και τα μικρά πτηνά. Από τα πρώτα, προτιμάει τις λιβελούλες, ιδιαίτερα όταν τριγυρίζει σε στάσιμα νερά, ενώ μπορεί να στραφεί και στα σκαθάρια ή και στα μυρμήγκια, τερμίτες, κ.α. ιδιαίτερα κατά τη διαχείμασή του στην Αφρική.
Από τα πουλιά, η βασική του προτίμηση είναι οι κορυδαλλοί, αλλά επιτίθεται και σε μεγαλύτερα πουλιά, όπως οι τσίχλες και τα χελιδόνια. Σπανιότερα, στρέφεται σε τρωκτικά ή νυχτερίδες.
Είναι ένας εξαιρετικός κυνηγός, με άριστες πτητικές ικανότητες, που συλλαμβάνει τα θηράματά του εν πτήση. Κυνηγάει μέχρι αργά το βράδυ, συνήθως μόνος του.
Κατάσταση πληθυσμού: Ο ελληνικός πληθυσμός βαίνει συνεχώς μειούμενος. Γενικά, σύμφωνα με την IUCN ο πληθυσμός του δεντρογέρακου χαρακτηρίζεται Ελάχιστης Ανησυχίας (LC).
Απειλές: Κύριες απειλές είναι ο κατακερματισμός των βιοτόπων που χρησιμοποιεί ως ενδιαιτήματα. Οι υλοτομίες των συστάδων που χρησιμοποιεί για το φώλιασμα σε συνδυασμό με την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων στην γεωργία. Επίσης το είδος είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στις επιπτώσεις της πιθανής ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας.
Πληροφορίες -Πηγές:
Τα Πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης, 2η έκδοση, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ISBN 978-960-6861-33-8, σελ: 118
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BF [24/4/2017]
http://www.iucnredlist.org/details/22696460/0 [24/4/2017]
Φωτογραφία: Courtesy Dave Wragg Images