Μια απορία και μια εξήγηση…

Πολλές φορές ακούμε ανθρώπους να αναρωτιούνται αν έχουν αυξηθεί τα “γεράκια” στη Λήμνο.
“Είναι πολλά”, “είναι παντού”, “είναι πιο πολλά από πριν”. Τι πραγματικά μπορεί να συμβαίνει;
Στη Λήμνο έχουν καταγραφεί (χωρίς να είναι “κλειστή” αυτή η λίστα) 10 διαφορετικά είδη πτηνών που πετώντας στον ουρανό ένα απαίδευτο μάτι τα θεωρεί όλα “γεράκια”.
Μια εξήγηση για το τι πραγματικά μπορεί να συμβαίνει είναι η εξής: Μετανάστευση
Από τα δέκα (10) αυτά είδη τα επτά (7) είναι επισκέπτες στο νησί που σημαίνει ότι κατά την μετανάστευση τους (κατά κύριο λόγο Άνοιξη και Φθινόπωρο) εμφανίζονται στους αιθέρες της Λήμνου. Έτσι σ αυτό το διάστημα κάποιος μπορεί να παρατηρήσει αυξημένη κινητικότητα και συγκέντρωση αυτής της μορφής των πτηνών. Πράγμα που δεν σημαίνει ότι ο σταθερός (όλο το έτος) πληθυσμός ενός μόνο είδους έχει αυξηθεί.
Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι από τα είδη της λίστας τα 4 είναι κατά κύριο λόγο εντομοφάγα (π.χ. κιρκινέζι) ενώ στο διαιτολόγιο όλων συμπεριλαμβάνονται: τρωκτικά, ερπετά, μικρού μεγέθους πουλιά (σπουργίτια, τσίχλες, κότσυφες κ.α.), και φυσικά μικρά θηλαστικά (π.χ. αγριοκούνελο).
Φτερωτοί εποχιακοί σύμμαχοι της γεωργίας: Τα είδη που τρέφονται με έντομα και τρωκτικά είναι εξαιρετικά ωφέλιμα στη γεωργία αφού δρουν υπέρ των καλλιεργειών, επίσης τα είδη αυτά είναι ο μόνος φυσικός εχθρός του αγριοκούνελου στο νησί αφού συμπεριλαμβάνεται στη διατροφή τους.
Απειλές: Παράγοντες που δρουν αρνητικά στους πληθυσμούς των ειδών αυτών είναι η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων, η υλοτομία συστάδων δέντρων, η εντατικοποίηση της γεωργίας, οι τυχαίες δηλητηριάσεις από εντομοκτόνα ή φάρμακα που προορίζονται για άλλα ζώα κ.α. Το κιρκινέζι επειδή φωλιάζει σε οικισμούς (στα χωριά του νησιού) σε παλιά, ερημωμένα σπίτια οι θέσεις φωλεοποίησης θα μειωθούν αν δεν υπάρξει μέριμνα μετά από ανοικοδομησεις.
Βέβαια πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν ένα οικοσύστημα ή έναν πληθυσμό. Εμείς δώσαμε απλά μια εξήγηση σε μια απορία που διατυπώνεται…
Φωτογραφία: https://gr.pinterest.com/pin/183521753543398223/ [25/4/2017]