ΔΑΔ για την προστασία ορισμένων κατηγοριών δασικών προϊόντων

Με Δασική Αστυνομική Διάταξη έχει ορίσει η Διεύθυνση Δασών Λέσβου τον τρόπο ελέγχου και προστασίας ορισμένων κατηγοριών δασικών προϊόντων καθώς και φαρμακευτικών – αρωματικών φυτών, δένδρων, θάμνων, φρύγανων, ποών και μυκήτων (τσάι, μέντα, ορχιδέες, μανιτάρια κ.τ.λ..) της περιοχής μας, λόγω αυξημένης
εμπορευματοποίησης και κινδύνου ανεξέλεγκτης συλλογής και εξαφάνισης αυτών.
Οι ΔΑΔ αναφέρει τα εξής:
1. Απαγορεύεται χωρίς την άδεια της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου, η υλοτομία, συλλογή, απόληψη και μεταφορά παντός είδους δένδρου, θάμνου, κλαδιών ή καυσόξυλων, ξηρών ή χλωρών, από τα δημόσια ή δημοτικά ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις. Εξαιρούνται της απαγόρευσης τα οριζόμενα με έκτακτες Ρυθμιστικές Διατάξεις.
2. Απαγορεύεται μέσα στα δάση και δασικές εκτάσεις, δημόσιες και μη, η υλοτομία, συλλογή και κατασκευή κλιμάκων συλλογής ελαιοκάρπου (τέμπλες), υπορθωμάτων αμπέλων, βεργών περιελίξεων κηπουρικών φυτών, πασσάλων περίφραξης ή προστασίας γεωργικών κτημάτων κλπ. Εξαιρούνται της απαγόρευσης όσοι παίρνουν ανάλογη άδεια, αποκλειστικά για ιδία χρήση, από τη Διεύθυνση Δασών Λέσβου.
3. Απαγορεύεται η υλοτομία δασικών δένδρων αυτοφυών ή τεχνητώς φυτευθέντων εντός των καλλιεργούμενων εκτάσεων ή επί λωρίδων στα όρια των καλλιεργειών. Επιτρέπεται μόνο μετά από άδεια της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου η υλοτομία, συλλογή και μεταφορά δασικών δένδρων, μέχρι πέντε (5) ατόμων ανά στρέμμα ή και λωρίδων δασικών θάμνων πλάτους μέχρι δέκα μέτρων (10).
4. Επιτρέπεται καθ΄ όλο το έτος η συλλογή άγριων εδώδιμων καρπών ή για φαρμακευτική χρήση καρπών, απαγορευμένης της κλάδευσης των θάμνων και δένδρων, μέχρι του ποσού των δύο (2) κιλών κατ’ άτομο, εκτός των αυτοφυών ατόμων καστανιάς και καρυδιάς που επιτρέπεται μέχρι του ποσού των πέντε (5) κιλών. Απαγορεύεται η συλλογή ποσοτήτων πέραν των παραπάνω χωρίς την άδεια της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου.
5. Επιτρέπεται η συλλογή με κοπή – απαγορευμένης της εκρίζωσης – ειδών των φυτών: θυμάρι (εκτός των ειδών τα οποία έχουν κηρυχθεί προστατευτέα με το άρθρο 2 του Π.Δ. 67/80 Thymus dolopicus, T. Laconicus, T. plasoni), θρύμπη, μελισσόχορτο, μέντα, ρίγανη (εκτός των ειδών τα οποία έχουν κηρυχθεί προστατευτέα με το άρθρο 2 του Π.Δ. 67/80 Origanum dictamus, O. lirium, O. scabrum, O. tournefortii, O. vetteri), σιδερίτης ή τσάι του
βουνού ή ελληνικό τσάι (εκτός των ειδών τα οποία έχουν κηρυχθεί προστατευτέα με το άρθρο 2 του Π.Δ. 67/80 Sideritis clandestine, S. euboia), σπαθόχορτο (εκτός των ειδών τα οποίαέχουν κηρυχθεί προστατευτέα με το άρθρο 2 του Π.Δ. 67/80 Hypericum amblyealyx, H. Athoum, H. Delphinium, H. Fragile H. Jovis H. Kelleri), φασκόμηλο (εκτός των ειδών τα οποία έχουν κηρυχθεί προστατευτέα με το άρθρο 2 του Π.Δ. 67/80 Salvia eiclerana, S. turrill).
Η επιτρεπόμενη ποσότητα συλλογής των παραπάνω ειδών ανέρχεται μέχρι του ποσού του μισού (1/2) κιλού κατ’ άτομο και ημέρα. Απαγορεύεται η συλλογή μεγαλύτερης ποσότητας χωρίς άδεια της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου.
6. Απαγορεύεται η συλλογή φυτών της οικογένειας των ορχεοειδών, υπέργειων τμημάτων ή και βολβών ( για παρασκευή σαλεπιού).
7. Επιτρέπεται καθ΄ όλο το έτος, η συλλογή μανιταριών (μυκήτων), μέχρι του ποσού των τριών (3) κιλών κατ΄ άτομο και ημέρα και μόνο με κοπή του υπέργειου τμήματος του μανιταριού. Απαγορεύεται η συλλογή με εκρίζωση των μανιταριών καθώς και η συλλογή ποσού μεγαλύτερου των τριών (3) κιλών χωρίς προηγούμενη άδεια της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου. Τονίζεται ότι η εδωδιμότητα και η επιλογή των συλλεγόμενων μανιταριών γίνεται με απόλυτη και αποκλειστική ευθύνη του συλλέκτη.
8. Επιτρέπεται καθ’ όλο το έτος η συλλογή φυλλοχώματος και κάθε είδους δασικού εδάφους μέχρι του ποσού των τριών (3) κιλών κατ’ άτομο και ημέρα. Απαγορεύεται η συλλογή ποσού μεγαλύτερου των τριών (3) κιλών χωρίς προηγούμενη άδεια της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου.
9. Προτεραιότητα στην συλλογή φυτών, μανιταριών φυλλοχώματος κ.λ.π. έχουν οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής.
10. Απαγορεύεται η εμπορία όλων των συλλεγόμενων ειδών, χωρίς άδεια της Διεύθυνσης ΔασώνΛέσβου.
Η παρούσα Δ.Α.Δ. ισχύει για τις εκτάσεις όλης της διοικητικής περιφέρειας τηςΔιεύθυνσης Δασών Λέσβου.
Σημειώνεται ότι όπου στην παρούσα αναφέρεται η έκφραση «άδεια της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου», αυτή εκδίδεται μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου και όπου απαιτείται, καταβολή του αντίστοιχου μισθώματος του ισχύοντος πίνακα διατίμησης δασικών προϊόντων.
Οι παραβάτες της παρούσας και εκείνοι κατ΄ εντολή των οποίων ενεργούν, διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας, άρθρα 268 παρ. 3 και άρθρο 287 παρ. 22 του Ν.Δ. 86/1969. Τα δε παρανόμως υλοτομημένα, κατασκευασμένα ή συλλεγμένα προϊόντα κατάσχονται σύμφωνα με το άρθρο 271 του Ν.Δ. 86/1969.
Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευση της οπότε και καταργεί κάθε προηγούμενη που ρυθμίζει τα ίδια θέματα, η δε τήρηση της ανατίθεται στα όργανα τηςΔιεύθυνσης Δασών Λέσβου, της Ελληνικής Αστυνομίας και σε κάθε φιλόνομο πολίτη.
Δείτε την ΔΑΔ εδώ