Φαρμακευτικές ιδιότητες του σέσκουλου

Το σέσκουλο
Το σέσκουλο (Beta vulgaris var. cicla) είναι ποικιλία παντζαριού (Beta vulgaris), που αλλιώς ονομάζεται σέσκλο, ενώ στην Κύπρο αναφέρεται και ως λάχανο. Η καλλιέργεια του σέσκουλου ήταν γνωστή στην αρχαία Ελλάδα και ο Θεόφραστος το αναφέρει ως “Λευκόν τεύτλιον”. Καλλιεργείται κυρίως για τα φύλλα του και τους μίσχους του, που καταναλώνονται φρέσκα σε σαλάτες, όπως το σπανάκι, ή μαγειρεμένα. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τα φύλλα χρησιμοποιούνται για ντολμάδες. Οι πιο συνηθισμένες ποικιλίες είναι: α) οι κοινές λαχανίδεςπου κάνουν πολλά φύλλα, με μικρούς μίσμους, είναι ανθεκτικό στο κρύο και στην ξηρασία και είναι η πιο εξαπλωμένη ποικιλία, β) οι ξανθές λαχανίδες που τα φύλλα και οι μίσχοι τους είναι μεγάλοι και πλατυσμένοι, με έντομο χαρακτηριστικό ξανθό χρωματισμό, και γ) οι πράσινες λαχανίδες, που τα φύλλα αλλά και οι μίσχοι έχουν εξαιρετικά μεγάλο πλάτος και διατηρούν πράσινο βαθύ χρωματιμό. Πρόκειται περί εκλεκτής αλλά και απαιτητικής ποικιλίας, ενώ η κατάλληλη εποχή για κατανάλωση της είναι από τον Οκτώβριο μέχρι τον Αύγουστο.
Οι ιδιότητες του είδους
Το είδος βελτιώνει την υγεία του εντέρου και του οργανισμού, καθώς είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, ξεπερνώντας οποιοδήποτε άλλο πράσινο φυλλώδες λαχανικό. Βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, με την βοήθεια του συριγγικού οξέος, το οποίο φαίνεται να αναστέλλει τη δράση ενός ενζύνου που ονομάζεται α-γλυκοσιδάση, βοηθώντας στο να διατηρηθεί το σάκχαρο στον οργανισμό μας σταθερό. Παρέχει ενέργεια στον οργανισμό χάρη στις πρωτεΐνες του και αυτός που το καταναλώνει έχει την αίσθηση κορεσμού. Δρα κατά του καρκίνου με τη βοήθεια των αντιοξειδωτικών του, προλαμβάνει το οξειδωτικό στρες και προστατεύει από χρόνια προβλήματα υγείας. Κάνει καλό στα οστά, με την βοήθεια του ασβεστίου, του μαγνησίου και της βιταμίνης Κ που περιέχει. Το αφέψημα που παράγεται από τους σπόρους, φέρεται να προλαμβάνει πολλές μορφές καρκίνου και καταπολεμά την αναιμία, τον πονοκέφαλο, την τριχόπτωση, το διαβήτη, τη δυσκοιλιότητα ακόμα και τον πονόδοντο.
Κείμενο: Ελπίδα Τσιριμιάγγου, Δασοπόνος
Άρθρα -Πληροφορίες
Δόρδας Χ. 2009. Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά, Θεσσαλονίκη, σελ.6
Κουτσός Θ. 2006. Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά, Εκδόσεις ΖΗΤΗ, Θεσσαλονίκη.
Μαλούπα Ε., Γρηγοριάδου Κ., Λάζαρη Δ. & Κρίγκας Ν. 2013. Καλλιέργεια, μεταποίηση και διασφάλιση ποιότητας των ελληνικών αρψματικών φαρμακευτικών φυτών, Καβάλα, σελ.17
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 2019. Τμήμα Γεωργικών Φαρμάκων, http://www.minagric.gr/index.php/el/, [ανάκτηση 28/5/2019].
Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2002, Επενδυτικές δυνατότητες στον τομέα των αρψματικών και φαρμακευτικών ειδών στην Ελλάδα, Αθήνα, Μάιος 2002.
Tunin T.G., Heywood V.H., Burges N.A., Moore D.M., Valentine D.H., Walters S.M., Webb D.A., 1964, Flora Europaea, Vol.2, Cambridge University Press.
Αναδημοσίευση από http://votaniki.gr/ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα για περισσότερα άρθρα και πληροφορίες!!