Ασπάραγος ο οξύφυλλος (Asparagus acutifolius) -Wild asparagus

Κοινό όνομα: Κοινό σπαράγγι.
Είναι ένα αειθαλές πολυετές φυτό. Η λατινική ονομασία acutifolius αυτού του είδους, σημαίνει “ακανθώδη φύλλα” και προέρχεται από το χαρακτηριστικό σχήμα τους. Ένα αρκετά κοινό και χαρακτηριστικό φυτό της Μεσογείου.
Το είδος είναι γνωστό από την αρχαία Αίγυπτο (αφού έχουν βρεθεί τοιχογραφίες που το απεικονίζουν). Ενώ στη Μικρά Ασία, και πριν την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, καλλιεργούνταν. Από τη Μεσόγειο έγινε γνωστό στην Β. Ευρώπη και αργότερα στην Αμερική.
Στην αρχαία Ελλάδα το άγριο σπαράγγι το θεωρούσαν διακοσμητικό φυτό και ήταν αφιερωμένο στην Αφροδίτη. Ένας μύθος αναφέρει ότι η Περιγούνη, κόρη του ληστή Σίνη, κρύφτηκε μέσα σ ένα άγριο σπαράγγι όταν ο Θησέας τη ζήτησε σε γάμο, αφού είχε νικήσει τον πατέρα της. Οι Βοιωτοί με τη σειρά τους στόλιζαν τις νύφες στους γάμους με κλαδιά σπαραγγιού. Ο Διοσκουρίδης και ο Θεόφραστος θεωρούσαν το άγριο σπαράγγι εξαιρετικό λαχανικό, όπως θεωρείται ακόμη και σήμερα αφού οι νεαροί βλαστοί του τρώγονται ως σαλάτα.
Οι νεαροί βλαστοί συλλέγονται και τρώγονται από Φεβρ.-Μάιο. Οι πιο διαδεδομένοι τρόποι σερβιρίσματος είναι ως σαλάτα (έπειτα από ελαφρό βράσιμο) και ομελέτα με σπαράγγια.
Ως τροφή είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, E, και σε στοιχεία όπως ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο, κ.α.. Έχει φαρμακευτικές ιδιότητες κυρίως διουρητικές, αποτοξινωτικές, καθαρτικές.
Το IUCN κατατάσσει το είδος στην κατηγορία (LC) Ελάχιστης Ανησυχίας, δεδομένου ότι είναι ένα ευρέως διαδεδομένο είδος που είναι κοινό ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά η υπερβολική συλλογή των βλαστών από το φυσικό περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει απειλή για το είδος αυτό, ωστόσο χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτό και δεν εντοπίστηκαν άλλες σημαντικές απειλές.
Έλμουτ Μπάουμαν. 1993. Η Ελληνική χλωρίδα στο μύθο, στην τέχνη και στη λογοτεχνία. Έκδοση της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης (Β’). σελ. 85 :158
Browicz, K. 1991. Trees and shrubs of Lemnos Is. (Greece). Arboretum Kornickie, 36:3-25
05/12/2017http://www.iucnredlist.org/details/176508/0
Φωτογραφίες φυτού: Ιωάννης Γκαλιούρης
Φωτογραφία νεαρού βλαστού: Φώτω Κόνσολα