Danaus chrysippus, Plain tiger Δαναός, η δηλητηριώδης πεταλούδα

Όλο και πιο συχνά ίσως και λόγω της κλιματικής αλλαγής βλέπουμε την Danaus chrysippus στην περιοχή μας , τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου.
Πρόκειται για την πρώτη πεταλούδα που καταγράφηκε πριν 3500 χρόνια, για την οποία βρέθηκαν στοιχεία σε αρχαίο αιγυπτιακό τάφο. Το ταξίδι της στο χρόνο και το χώρο είναι εντυπωσιακό.
Ποιος μπορεί να φανταστεί ότι μια όμορφη μικρή πεταλούδα κρύβει τόση δύναμη μέσα της; Θα διανύσει πολλά χιλιόμετρα πάνω από ξηρά και θάλασσα για να μπορέσει να επιβιώσει. Το ταξίδι της ακολουθεί την πορεία των μεταναστευτικών πουλιών, προς την Αφρική αυτή την εποχή, προς τα βόρεια την άνοιξη, και πάλι από την αρχή. Ένα ταξίδι μακρινό και δύσκολο για να επιβιώσει το είδος της… με σταθμούς και ανανέωση των γενεών.
Το φθινόπωρο θα την δούμε να πετάει χαμηλά στους κατάλληλους γι ‘αυτήν βιότοπους, κοιλάδες που καταλήγουν σε παραλίες με βλάστηση με μικρά φθινοπωρινά λουλούδια και φυτά, όπως το Lιmonium sp, Cynanchum acutum.
Τα παραπάνω φυτά αποτελούν την τροφή της κάμπιας της. Σε αυτά γεννά το θηλυκό τα αυγά του, ένα σε κάθε φύλλο. Οι προνύμφες μετά την ωρίμανση τους καταλήγουν σε χρυσαλίδα , από την οποία βγαίνει η όμορφη πεταλούδα μας σε τρεις εβδομάδες περίπου.
Πρωταθλήτρια στον αγώνα της επιβίωσης μέσα στις χιλιετίες η πεταλούδα αυτή έχει αναπτύξει ισχυρούς μηχανισμούς για να αποφεύγει τους θηρευτές της, τα πουλιά. Τα φυτά με τα οποία τρέφεται η κάμπια της περιέχουν αλκαλοειδή. Έτσι όταν ένα πουλί δοκιμάσει την κάμπια ή την πεταλούδα, προκαλείται εμετός. Την επόμενη φορά που θα ξανασυναντήσει την συγκεκριμένη πεταλούδα δεν θα την προτιμήσει για γεύμα του. Εξαιτίας αυτής της ιδιότητας, το πέταγμα της είναι εντυπωσιακό και αγέρωχο.. πετά χαμηλά με μικρές κινήσεις των υπέροχων φτερών της και δεν φοβάται να μείνει με ανοιχτά τα φτερά στον ήλιο. Το θηλυκό είναι λίγο μικρότερο από το αρσενικό που χαρακτηρίζεται από τις λίγο μεγαλύτερες μαύρες κηλίδες που είναι τα ανδροκόνια.
Από παρατηρήσεις των τελευταίων ετών συμπεραίνουμε ότι πιθανόν το είδος αυτό έχει εγκατασταθεί μόνιμα σε κάποιες περιοχές ίσως και στη δική μας.
Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον πως εξελίσσεται το φαινόμενο της έξαρσης του πληθυσμού της και καταγράφουμε τις παρατηρήσεις μας.
Κείμενο: Αγά Αντωνία, Δασοπόνος –Φωτογράφος φύσης
Αρχική φωτογραφία: Αντωνία Αγά (η πεταλούδα που κάθεται στο λουλούδι είναι το θηλυκό ενώ αυτή που είναι στον αέρα είναι το αρσενικό)
Φωτογραφίες κειμένου: Σφυρής Παναγιώτης (Κτήμα Παλαιάς Μητρόπολης, Λήμνος)
Ευχαριστούμε θερμά την κα Αντωνία Αγά (από τη Χίο), για το ενδιαφέρον, τον χρόνο και τις πληροφορίες που μοιράστηκε μαζί μας.